INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
W 1820 roku niemiecki lekarz, dr Siegert opuścił ojczyznę, by walczyć w Wenezueli przeciw Hiszpanii. Został wysłany jako lekarz wojskowy do miasta Angostura obecnie Ciudad Bolivar. Cztery lata badań pozwoliły dr Siegertowi na odkrycie specyficznych, lokalnych i tropikalnych ziół, z którego w końcu, w 1824 roku, udało się stworzyć pierwszy na świecie bitters – Angostura Bitters. Początkowo miał on być tylko lekarstwem dla znajomych, jednak szybko okazało się, że ma on także duży potencjał handlowy.
W latach 50 Angostura była już tak sławna, że doktor zrezygnował z pracy w armii i postanowił oddać się całkowicie swojej firmie. Po śmierci ojca, synowie dr. Siegert postanowili przenieść produkcję Angostury z Wenezuelii do Trynidadu w związku z niestabilną sytuacją polityczną. Pod koniec XVIII wieku bitter był już znany na całym świecie, a dobrze rozwinięta firma trafiła w ręce amerykańskich właścicieli. Na początku XIX wieku rodzinie Siegert udało się jednak odzyskać firmę.
Receptura Angostury jest zastrzeżona i tajna. Prawdopodobniej bitter produkuje się na bazie rumu, który również jest produkowany przez Angosturę, i nalewów z ziół i owoców. Wykorzystuje się drzewo chinowe, kłącze galangi, skórki pomarańczy, imbir i korzenie arcydzięgla. Brązowe zabarwienie bitterowi nadaje czerwone drzewo sandałowe.
Kolejnym krokiem w rozwoju firmy, po przeniesieniu produkcji do Trynidadu, było rozszerzenie portfolio o rumy, również występujące pod marką Angostury. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ rumy szybko zdobyły uznanie na całym świecie.
Obecnie w dystrybucji na całym świecie znajdują się, poza Angosturą Bitters, rumy w różnych wersjach: Angostura Reserva 3-letnia, 5-letnia i 7-letnia, a także starsze wersje premium: Angostura 1919 i Angostura 1824.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791