INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Zapach: owocowo-floralny, sporo jeżyn, rodzynek, wanilii, toffi, mocnego kakao i przypraw z tonami imbiru;
Smak: połączenie gorzkiej czekolady z dojrzałymi ciemnymi owocami oraz słodkim toffi i nutką dębu;
Finisz: długi, nuty ciemnych owoców, toffi i dębu.
Glendronach Port Wood to trunek, którego nazwa nie określa dokładnego wieku, jednak treść etykiety opisna niewielką czcionką, sugeruje że mamy przed sobą 10-latkę. Trunek przez siedem lat spoczywa w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez, natomiast kolejne trzy lata spędza w beczkach po porto typu pipe, pozyskanych z wyjątkowej doliny Douro. Port Wood został zestawiony przez Master Blender, Rachel Barrie.
Destylarnia Glendronach położona jest w dolinie Forgue, głęboko na wzgórzach East Highland w pobliżu Aberdeenshire. Została założona w 1826 roku, co sprawia że była jedną z pierwszych licencjonowanych destylarni. Założycielami były dwie przedsiębiorcze osoby, James Allardice oraz Walter Scott. Pierwszy z nich był pionierem dojrzewania whisky w beczkach po sherry. Pomimo upływu wielu lat, charakter trunku został zachowany. Receptury Glendronach są strzeżone już od prawie 200-stu lat przez parlament gawronów, które tak bardzo kochają Glendronach, że usilnie próbują zagnieżdżać się w magazynach. Ludzie będący elementem gorzelni uważają, że tak długo, jak gawrony zostaną w destylarni, będzie to dobre dla whisky.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791