Zapach: dojrzałe figi, jagody, agrest, winogrona, igły sosny oraz akcenty ziemiste;
Smak: bogaty i harmonijny, karmel, wanilia, toffi, cynamon, imbir i palony dąb;
Finisz: średnio-długi, pieczone owoce oraz ślad czerwongo wina.
19-letni Glenfiddich Discovery to prawdziwy ukłon skierowany do XV-wiecznych portugalskich podróżników poszukujących Indii. To właśnie oni jako pierwsi przecieli morskie szlaki z Europy do Tajlandii i Malezji, ujawniając światu nowe lądy, w tym oczywiście wyspę Maderę (Najpopularniejszą osobą urodzoną na tej wyspie jest jeden z najlepszych piłkarzy wszechczasów - Cristiano Ronaldo). Większość okresu leżakowania spędziła w beczkach po bourbonie, natomiast do procesu finiszowania wykorzystano beczki po winie Madeira.
Przez niemal 20 lat William Grant żywił ogromne marzenie o zrobieniu własnej whisky. Latem 1886 roku, wraz z siedmioma synami i dwiema córka u boku, Wilhelm postanowił spełnić swoją życiową ambicję. Wspólnie rozpoczeli budowę gorzelni, kamień po kamieniu, co zajęło im niespełna rok pracy. Kiedy już była gotowa, William nazwał ją Glenfiddich, po gaelicku od Valley of the Deer.
Glenfiddich jest jedną z niewielu destylarni single malt, które wciąż pozostają w całości własnością rodziny. Przez wielu określana najleszym szkockim maltem, co znajduje odzwierciedlenie w ilości wygranych konkursów. Jest najczęściej nagradzaną szkocką whisky single malt na świecie, posiadając ponad 20% udziałów w rynku, będąc dostępną w ponad 180 krajach.
Glenfiddich były pierwszym zakładem, która w 1969 roku otworzył Visitor Centre. Dane z 2002 roku wskazują, że rocznie gorzelnię odwiedzało około 125 tysięcy gości.