STROH

rum_stroh_80

Początek historii rumu Stroh, daje Sebastian Stroh, który to, po raz pierwszy, w 1832 roku, w niewielkim miasteczku Lavanttal w Karyntii, rozpoczął historię sukcesu, która trwa już ponad 180 lat. Wtedy młody człowiek ze smykałką do biznesu, był pionierem w przemyśle spirytusowym w południowej Austrii. Rodzinna firma STROH rosła w siłę i wkrótce zdobyła reputację i uznanie dla swoich produktów. Na wystawie światowej EXPO w Paryżu, w 1900 roku, STROH został nagrodzony "Wielkim Złotym Medale" i od tej pory nastąpił wielki sukces firmy, który trwa po dzień dzisiejszy. Obecnie STROH jest jedną z wiodących marek austriackich nie tylko w Austrii, ale jest też sprzedawany w ponad 40 krajach na całym świecie.

Podstawą alkoholu jest najwyższej jakości rum, ale nazwanie STROH rumem nie oddaje w pełni jego walorów. Produkowany zgodnie ze starą austriacką tradycją i recepturą pochodzącą z domu rodziny Stroh, nadaje mu niepowtarzalny i rozpoznawalny na całym świecie aromat. STROH jest niezastąpiony jako składnik gorącej herbaty, dodatek do ciast i tortów, ale również doskonale nadaje się jako dodatek do drinków. To wyrażenie austriackiego stylu życia. Austriacy chętnie dodają go do herbaty w mroźne zimowe wieczory. Zapraszamy też na stronę producenta gdzie znaleźć można dużo ciekawych połączeń rumu STROH zarówno w koktajlach jak i w tradycyjnej kuchni - www.stroh.at.

Z ciekawostek należy wspomnieć o tym iż początkowo rum STROH był produkowany tylko w wersji 80% i miał być sposobem na ogrzanie organizmu w czasie mroźnych i ostrych austriackich zim. Jednak z czasem, kiedy popularność rosła, a produkt zaczął być dostępny także w innych krajach, pojawił się problem konfliktu prawnego w związku z dużą zawartością alkoholu. Tak powstały wersję STROH 60% i słabsze STROH 40%, przeznaczone np. na rynek w Finlandii, gdzie sprzedaż trunków powyżej 60% zawartości alkoholu jest zakazana czy na rynek sklepów wolnocłowych na lotniskach, gdzie z kolei międzynarodowe przepisy lotnicze zakazuję wnoszenie na pokład samolotu mocniejszych alkoholi również powyżej 60%.