INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Destylarnia Laphroaig zajmuje się produkcją whisky nieprzerwanie od niemal dwustu lat. Gorzelnia samodzielnie produkuje słód, jednak jest to zaledwie 15% całego zapotrzebowania. Pozostałe 85% pochodzi od Port Ellen Maltings. Ziarno słodowane na miejscu charakteryzuje koncentracja zwiazków fenolu na poziomie do 60 ppm. W przypadku słodowanego w Port Ellen, wartość ta wynosi od 35 do 45 ppm. Single Malt od Laphroaig jest niekwestionowanym liderem sprzedaży regionu Islay, osiągającym wynik 3,2 mln butelek rocznie.
To jedna z podstawowych wersji whisky Laphroaig. Whisky leżakuje w dwóch rodzajach beczek wykonanych z dębu amerykańskiego. Początkowo destylaty dojrzewają w tradycyjnych beczkach po bourbonie. Następnie transferowane są do małych beczek Quarter Cask, w których whisky ma większy kontakt z drewnym i wzbogaca swój smak. Whisky dojrzewa w magazynie położonym nad samym Atlantykiem, co wpływa na morski posmak Laphroig'a.
Zapach: ognisty i dymny z akcentami torfu, kokosa, banana, toffi, cytrusów, soli morskiej, wodorostów, wnailii i wędzonej szynki;
Smak: głęboki i złożony z tonami słodycyz, dymu, torfu, soli popiołu, wanilii, dębu, karmelu i dymu cygarowego;
Finisz: długi z posmakiem dymu pikantnych ważyw.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791