ABERLOUR

Single malt jest podstawowym rodzajem whisky, produkt jednej gorzelni (destylarni), na bazie słodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended), które składają się z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów single malt. Koneserzy trunku bardziej cenią jednak whisky single malt.

aberlour-triple-cask-matured
Cena:
339,00 zł
aberlour-abunadh
Cena:
425,00 zł
aberlour-abunadh-alba-0-7l
Cena:
399,00 zł
aberlour-14yo-double-cask-
Cena:
329,00 zł
aberlour-12yo-szklanki4
Dostępność:   produkt-niedostepny.gif
Cena:
229,00 zł
Brak obrazka
Cena:
325,00 zł
aberlour-15yo-double-cask
Cena:
1279,00 zł
aberlour-12yo5
Cena:
225,00 zł
aberlour-18yo
Cena:
439,00 zł
Brak obrazka
Cena:
419,00 zł

Whisky Single Malt są produkowane w 6 regionach Szkocji: Islay, Wyspy Szkockie, Speyside, Highlands, Lowlands, Campbeltown.

Na butelkach używa się następujących oznaczeń:

Single Cask - oznacza whisky Single Malt, ale pochodzącą z konkretnej, jednej beczki, najczęściej na etykiecie pojawia się informacja o  numerze beczki i dacie rozlewania

Cask Strenght - oznacza, że whisky została zabutelkowana o mocy alkoholu z beczki, bez rozcieńczania do 40% zawartości alkoholu, dokładna moc jest podana na etykiecie

Limited Edition lub Distillers Edition lub Special Release - to rzadkie limitowane serie, dostępne tylko w gorzelniach, szczególnie pożądane przez kolekcjonerów na całym świecie.