INFOLINIA: 600 961 791 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Calvados powstaje z winifikowanego moszczu jabłkowego. Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5-6 procent. Następnie wino to poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Podobno im później odbędzie się destylacja, tym lepsza destylat powstanie. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru.
INFOLINIA +48 666 605 330
SKLEP +48 532 628 930
sklep@alkohole.poznan.pl
MAPA GOOGLE