INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Roter Veltliner to niegdyś jedna z głównych odmian regionu Wagram. Swoją nazwę zawdzięcza lekko zaczerwienionej barwie dojrzałych owoców. Niestety, jest to szczep bardzo trudny w uprawie - łatwo butwieje, a zbiór jest do końca dosyć niepewny, więc ten niegdysiejszy ulubieniec jest dziś bardzo rzadko spotykany. Heiderer Mayer Roter Veltliner to wino o połyskliwej, żółtej szacie z zielonkawymi refleksami. W nosie świeże i delikatne aromaty jabłek z nutami ziołowymi (mięta); usta soczyste i owocowe z dobrze zbalansowaną kwasowością. Znakomity towarzysz lekkich potraw: szparagów, sałat, ryb i drobiu, a także łagodnych serów typu „Gouda”.
Posiadłość Heiderer-Mayer obejmuje 15 hektarów i znajduje się w małej, idyllicznej wiosce o nazwie Baumgarten am Wagram w pobliżu Großweikersdorfu. Region Wagram (dawniej zwany też Donauland) znajduje się po lewej stronie Dunaju, pomiędzy Grafenegg na zachodzie oraz Heldenbergiem na wschodzie, w tzw. Dolnej Austrii. Na południowych zboczach, w tarasowych winnicach dojrzewają głównie białe odmiany winorośli z przewagą Grüner Veltlinera. W tych idealnych warunkach klimatycznych dobrze odnajdują się również odmiany czerwone takie jak Zweigelt, St. Laurent czy Cabernet Sauvignon. Ciepły, panoński klimat kształtuje krajobraz, a co za tym idzie, również i wina. Chłodne noce nadają białym winom typową, łagodną kwasowość oraz delikatny owocowy posmak.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791